Nálunk mindig történik valami

Iskola a város szélén

Iskola a város szélén

Hamarosan becsengetnek, kezdődik az iskola...

2018. augusztus 10. - juhaszmi

Az iskola jó esetben kétszer lesz igazán országos, sokakat érintő hír. Mindkét alkalom a nyárhoz kötődik. Június közepe - úristen itt a vakáció - mi legyen a gyerekkel a nyáron, a másik augusztus közepe, - úristen itt az iskola - kezdődik a verkli elölről. Hálás téma mindkettő, melynek farvizén sok mindenről lehet még beszélni, véleményt alkotni. A focin kívül a gyereknevelés az, amihez mindenki ért, amit jobban tud a másiknál. Egy átlag szülőnek két elvárása van az iskolával szemben: tanítsa, okosítsa a gyerekét, akire majd büszke lehet, a másik, hogy nyugodt legyen, hiszen jó helyen van amíg ő dolgozik. Olyan részletek mint a NAT, hazafias nevelés, tankönyvválasztás, pedagógus hiány, életpálya modell, igazgató választás teljesen hidegen hagyja. Pedig ezeknek a puzzle darabkáknak egymásba kell, hogy illeszkedjenek ahhoz, hogy összeálljon a kép. Csak így tud megfelelni az elvárásoknak.

A héten újabb botrányos igazgató váltás volt, ezúttal Debrecenben, az Ady Endre Gimnázium élén. Hiába a tantestület, a Szülői Munkaközösség, Diákönkormányzat elsöprő támogatása, a Klebersberg Központ mégsem az ő pályázatát fogadta el. Nincs ebben semmi meglepő. Aki a pályán dolgozik több ilyen esetet is fel tudna sorolni. Nem is volna talán érdemes foglalkozni az egésszel, ha a tankerület vezetője nem indokolt volna, méghozzá írásban. Új, meglepő fejlemény. Eddig az volt a gyakorlat, hogy csak közölték a döntést, az indokokat sohasem. 


" A tankerületi központ eljárásrendje szerint, azokban az intézményekben, ahol az adott évben magasabb vezetői pályázatot írnak ki, fenntartói törvényességi ellenőrzést végez, melynek eredménye megalapozza a fenntartói szakmai véleményt. Rózsavölgyi Gábor magasabb vezetői megbízása a 2016/2017-es tanévben járt le. Az akkori törvényességi ellenőrzés a jogszerű működés hiányát állapította meg. Többek között magas volt az elmaradt tanórák száma, valamint a pedagógusok feladatkiosztása, illetve azok megvalósításának dokumentálása sok esetben nem mutatott egyezést. Az elmaradt órák és a helyettesítések vonatkozásában nem történt vezetői intézkedés a feladatellátás zökkenőmentes biztosítása érdekében. A fentiekre tekintettel javasoltuk, ne 5, hanem 1 évre kapjon megbízást, hogy ez idő alatt a törvényes működés feltételeit maradéktalanul helyreállítsa."

Világos, a törvényeket be kell tartani maradéktalanul, ez evidens. Biztos, hogy nincs ebben az országban olyan iskolaigazgató, aki jogszerűtlenül szeretné működtetni az intézményt, amelyiknek a vezetését rábízták. Hacsak a körülmények rá nem kényszerítik. Aki a belső viszonyokat egy kicsit közelebbről ismeri, az tisztában van vele, hogy ha a mai oktatási rendszer már régen összeomlott volna, ha a törvény betűjét szó szerint betartották volna. Igen, az iskolában szoktak néha elmaradni órák. Ha egy tantestületből egy influenza szezonban 4-5 kolléga megbetegszik, lehetetlen minden órát megtartani, helyettesíteni, főleg szakszerűen. Ilyenkor a többiek vállalnak erőn felül, majd ők betegszenek meg, és a helyükre lépnek a gyógyultak. Aztán van olyan, amikor a  fenntartónak is vannak elvárásai az iskola felé, amikor meg kell jelenni egy-egy tanulócsoporttal, valamilyen rendezvényen, akár tanítási időben is. Én még olyan karakán vezetővel nem találkoztam, aki egy ilyen kérésre mindig azt mondta volna, hogy nem most matek órája van a gyereknek, joga van részt venni az órán. 

 Aztán ott van a tevékenységek dokumentálása, a pedagógusok zömének mumusa. Azt tudni kell erről a szakmáról, hogy a pályára nem való, rossz pedagógust szinte lehetetlen megfogni, ha ügyesen, precízen, naprakészen dokumentál mindent. A kiválóak munkája, eredménye viszont nem ér semmit, ha nem dokumentál ugyanígy. Aztán azzal is legyünk tisztában, hogy ha egy ellenőrzés hibát akar találni meg is fogja találni azt. 

Drága Igazgató Úr higgye el, hogy az Ön értékeit nem a fenntartó, az elnyert Eötvös-díj határozza meg, hanem a tantestület, a szülők, a tanulók támogatása. És az idő, ami majd választ ad arra, hogy Ön jó igazgató volt-e. Az idő Önnek dolgozik, még akkor is, ha a nyugdíj előtt két évvel, két iskolában is dolgoznia kell, hogy meg legyen az óraszáma. Ön biztos nem tett volna ilyet egyetlen kollégájával sem.

Azt is tudom, hogy ez sovány vigasz Önnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iskolaavarosszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr4814172641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.08.11. 12:33:05

Még nem jött senki lippsizni meg sorosozni...?
süti beállítások módosítása