Nálunk mindig történik valami

Iskola a város szélén

Iskola a város szélén

Mi lehet Elek Zoltán titka?

2019. július 28. - juhaszmi

"Hello, hello sziasztok!"
Nézem értetlenül, magamon is meglepődve, miért áldozok ennyi időt arra, hogy megnézzem, hogyan készíti el Elek Zoltán az angol királynő kedvencét a teát, és a híres francia receptet a kanapét. Egyszerűen érthetetlen miért vagyok képes több mint tizennyolc percet rászánni, hogy végigkövessem hogyan készül egy tea ártézi vízből, és mellé a kiflikarikákra kent tömlős sajt párizsival, savanyú uborkával, erős paprikával és mustárral ízesítve. 
Hihetetlen...
Itt van ez a középkorú, szemüveges rózsaszín inges, terepmintás nadrágos férfi, beszédhibás narrációjával. Esetlen, körülményes mozdulataival képes hosszú perceken át beszélni a nyilvánvalóról, és bemutatni a semmit ma, amikor ahhoz vagyunk szokva, hogy annak aki fel akarja kelteni a figyelmünket csak másodpercei vannak erre. Óriási harc folyik a néző kegyeiért ebben a pörgős, gyorsan változó világban, hogy ne kattintsanak el  máshova. Szerkesztési, vágási bravúrok kellenek, hogy elérjen a célközönséghez az üzenet . Ezt nem elég megtanulni, tehetség is kell hozzá. Még így is csak egy csekély szám töri át a gátat, és éri el a kitűzött célt.
Elek Zoltán igazi influencerré nőtte ki magát. Megfejthetetlen hogyan képes befolyásolni, a több mint százezer követőjét YouTube csatornáján. Rajongótábora egyszerűen csak Mesternek hívja. Több-e ő Uhrin Benedeknél, Szalacsi Sándornál, Polgár Jenőnél, akik annak idején cunamiként söpörtek végig az interneten, hogy aztán a feledés homályába merüljenek. 
Talán valamennyire más. Ő is vágyik, az öt perc hírnévre, de úgy tűnik, mintha ösztönösen, jó érzékkel menedzselné magát. Mindig egy kicsit tovább lép. Attól nem kell tartani, hogy maradandót fog alkotni, de az biztos, hogy még egy ideig hallani fogunk róla. Még nem érte el a csúcspontját az Elek Zoltán őrület. 
Vajon mi lehet a Mester titka, ami őt ilyen népszerűvé tette?
Az alapötlet zseniális. Olyan oktatóvideókat készít, amelyek bevezetik a "tudatlant" a szalonnás rántotta, tojásos lecsó, rakott krumpli, töltött sajtos párizsi vagy a bolti hamburger sütés rejtelmeibe. Olyan titkokat árul el, amire a legkétbalkazesebb kezdő szakács is pillanatok alatt rájön magától is. 
A szlengbe biztos be fog épülni néhány aranyköpése, mint a "csak a szék ne recsegjen", vagy egy-egy szó kiejtése amiről nem lehet eldönteni, hogy tájszólás-e vagy csak egyszerű beszédhiba (toás, úbóka, ola).
Abban talán egyet érthetünk, hogy nem viccesek a videói. Nem csapdossuk a térdünket a nevetéstől amikor végignézzük a főzős műsorait. A bénázása mégsem kelt szánalmat a nézőben. Talán egy kicsit magunkra is ismerhetünk, hiszen mi is szoktunk néha ügyetlenkedni még egészen egyszerű dolgokkal is. Úgy tűnhet, hogy egy közülünk, de azért mi jobbak vagyunk tőle a mindennapi életben. Szórakoztató lehet ahogy többszöri használat után is kihívás neki az indukciós főzőlap kezelése, de végül mégis megold minden felmerülő problémát. Vágás szinte alig van benne, ettől nem lesz feszes a cselekmény, minden nyúlik, mint a rétes, de végig odaszögezi a nézőt, aki abban bízik, hogy a végén lesz talán valami csattanó, ami feloldozza az alól, hogy ilyen semmirevaló dologgal múlatta az idejét. De nincs csattanó, nincs tanulság, nem maradnak megválaszolatlan kérdések, csak az űr. Ilyenkor dől el, hogy valaki rajongó lesz-e, vagy örökre elhatárolódik. 
Az fanoknak igazi csemege lehet a napokban megjelent Fagyi készítése egyszerűen, vagy Dacsó Péternek Sushi című vieója, ami kihagyhatatlan.
Végül csak annyi: "Hello, hello, sziasztok!"

https://www.youtube.com/watch?v=j9i_NRLmvsg

A bejegyzés trackback címe:

https://iskolaavarosszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr3314973040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása