Nálunk mindig történik valami

Iskola a város szélén

Iskola a város szélén

Vécépapír

2018. augusztus 08. - juhaszmi

„A kórház vásárol hatalmas mennyiségben vécépapírt, de fel sem merül, hogy ezt közbeszerzési eljárásban tegye. Valahogyan kiválasztja a beszállítót, amelyik – a szabálytalan beszerzés miatt – minden bizonnyal jóval áron felül szállítja le az árut az intézménynek.” Domokos László Ász-elnök.

Szemléletes példa a vécépapír. Bárki megértheti. Még én is.

Minden szava igaz, a lényegénél ragadja meg a problémát. "Valahogyan kiválasztja a beszállítót" - valahogy úgy választja ki, hogy a kormány előírta, hogy a közintézmények csak a BV-től rendelhetnek bizonyos dolgokat, így a vécépapírt is. "Minden bizonnyal jóval áron felül szállítják le az intézményeknek" - így van, a piacot ismerők szerint jóval olcsóbban is hozzá lehetne jutni ehhez a nélkülözhetetlen termékhez. "Szabálytalan beszerzés miatt" - laikus, de gondolkodó emberként az én igazságérzetemet is bántja, ha felesleges pazarlás, korrupció történik. Amikor a kórház fű alatt megegyezik, és összekacsint a BV-vel, hogy tőletek vesszük a budipapírt.Mégis ha már ott van a kórházban miért nem kerül a helyére? Csak nem a főorvos asszony, a nővérek, vagy a takarítók hordják haza? Esetleg a betegek, vagy a látogatók? Ott porosodik a raktárban? Ha így lenne, az valóban nagy baj lenne. 
Mostanában úgy alakult, hogy többször is megfordultam az egyik fővárosi kórházban. Ott van papír, kézfertőtlenítő, sőt papír kéztörlő is. Nincs viszont elég nővér. Az éjszakai műszakban egy nővérre 25 beteg jut, aminek a felét neki kell fürdetni, ágyneműt húzni, infúziót bekötni, gyógyszert osztani, vért venni, és még ki tudja mit. Amikor éjfél után elcsendesülnek a kórtermek, nekiállnak adminisztrálni, mindent, sokszor és sokféleképpen hajnalig, majd kezdődik minden elölről. Ha a nővér nem ér rá, akkor a főorvos asszony is beáll vénát szúrni, és vért venni.  Teszik mindezt hatalmas szakmai tudással, mély alázattal, türelemmel, elcsigázott mosollyal. 

 

Szemléletes, jó példa a vécépapír. Bárki megértheti. Még én is.

Egy kicsit deja vu érzésem van. Néhány évvel ezelőtt egy az egyik tankerületi igazgatói  értekezleten hallottam, ugyanezt a példát. Akkor a tankerületi igazgató úr mintegy másfél órán át boncolgatta ezt a témát. Mennyivel jobb lesz, ha az igazgatók válláról leveszik a  vécépapír beszerzésének gondját, és közbeszerzés alapján a BV-től fogják kapni. Mindenki egyformán, egyformát. Az egyik kolléga felvetette, hogy a tartók nem minden iskolában egyformák, és náluk nemrégen voltak felújítva a mosdók. Nem baj, arra is írunk ki közbeszerzést, leszereljük a régit, és mindenki kap egyformát. 

Szemléletes, jó, kézzelfogható példa a vécépapír. Bárki megértheti. Még én is

A bejegyzés trackback címe:

https://iskolaavarosszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr7714168359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Danubius 2018.08.09. 18:46:50

Szerintem ne legyen wc papír a kórházi mosdókban. Már most is az van hogy népes családok kísérik az egy szem beteget, tanyát vernek meg minden. Ha elkezdenék feltölteni a wcpapíradagolókat, akkor csak még többet lopnának a tudjukik, a végé meg ide költözne az egész család mert van wc, papír, víz, meleg, nyáron klíma. Valaki úgy is mindíg van ak ellátásra szorul. Mielőtt kétkednétek: kórházban dolgozom, jeleztem a biztonságiaknak hogy valahogy limitálni kéne hogy egy beteggel max egy kísérő jöhet a szakrendelő várójába, de azt mondták nincs hatáskörük. Úgy hogy én örülök hogy nincs wc papír. Amúgy is ki törli idegen wcpapírral a hátsóját?

Peetee 2018.08.09. 19:35:37

Én meg árut hordok kórházi raktárakba (többek között). Nos, ami ott van, az minden csak nem rendes készletgazdálkodás. Arról nem is beszélve, amikor jön egy meglepően elegáns fazon egy személyautóval (0-1évessel) hoz szállítóleveleket, leigazoltatja és távozik. Árumozgás nincs; szerintem nem kell tovább magyaráznom... Nem kell ellopni, meg dugdosni a raktárban: ők ezt már továbbfejlesztették: ki sem kell szállítani, csak leszámlázni a szállítólevéllel oszt' csókolom, ömlik a málna...

prakp 2018.08.09. 20:19:36

Halkan, mert bajom lesz: ner....

prakp 2018.08.09. 20:21:20

@Danubius: Akkor kinek van hatásköre??

Danubius 2018.08.09. 21:02:04

@prakp: Valószínűleg hárítanak, de a még borzasztóbb hogy a kórház vezetőségét sem zavarja a kajaszag.

prakp 2018.08.09. 21:03:29

@Danubius: Fejétől bűzlik a hal...

Hajánállhülyénahelyénahiéna 2018.08.09. 21:50:48

A napokban mondta a kormány, hogy tragikus a kórházak gazdálkodása.
A kórházigazgatók felhördültek, kikérték maguknak.

A valóságban a kormánynak van igaza: Nagyüzemi a lopás. (tudom)
Persze van ahol éppen fideszesek facilitálják.
És van ahol teljesen kormányfüggetlen. (hanem rokonságfüggő)
Nem a fejétől bűzlik a hal, olcsó populizmus ez. A tolvaj, urambátyám lopásoktól bűzlik, számos esetben benne van a fej, és legalább ennyiszer nem is tud róla, elrejtik előle.
A kórházak csak egy töredék, de dolgoztam kórházellátásban is.
Most az ipar ellátásában dolgozom, napi szintű, hogy a haverokon keresztül kell beszállítani, mert ők osztanak vissza,

Nyugi, A zsét kevésbé politikai alapon lopják, Lop mindenki aki tud, tojik a pártállásra..
Aztán meg ugat és hülyít (látom sikeresen). Aszerint, hogy mennyi ne jutott neki. Olyankor az aktuális kormánypárt a ludas, ha nem jut. Ha jut akor meg akkor is kussol, ha utálja az éppen regnálókat.,
Csak mert nem neki jutott, hát mindenki más a ludas..
(szánalmasan ocsmány, fogalmatok sincsen...)

sírjatok 2018.08.09. 23:08:42

@prakp: ner mi? Épp hogy most kezdődik a kórházak reformja, ezek a magyar idős cikkek az első ágyúlövések.

ember100 2018.08.10. 00:21:22

@Hajánállhülyénahelyénahiéna:
Helló !

Csak az a baj hogy most a legsötétebb pártállami Rákosista rendszer megy.
Ha nem vagy hithű fideszes nincs helyed a vezetésben ner ben.
Ezeket CSAK a pénz motiválja , ezért még a gyerekeink jövőjét is eladják.
Ezzel a rosszul gazdálkodnak a kórházak szöveggel az utolsó nem fideszes vezetőt is le akarják cserélni.
A központosítás mindig rossz ! Ráadásul ez a korrupció alapja. Sajnos a fejétől bűzlik a hal , mert ha a vezetés lop, korrupt akkor a beosztottai is azzá válhatnak .
Nem kell messzire menni a Nemzet Esze gázszerelője , a Nemzet Ledlámpása ......ááááá ezek NEM is pártalapon , öcsém-bátyám alapon lettek gazdagok :)
8 ÉV mire NEM elég ????? A 2010 ben született színtiszta 2/3 ner gyerek most már tud írni olvasni másodikos !
Azt értem hogy lopni fontosabb DE a gyerekeink jövőjét lopják szét !
süti beállítások módosítása